Modellbåter

Saturday, October 17, 2015

Led til lanterner - innebelysning


Lysdioder til lanterner-Innebelysning
Alle har vi behov for lys i lanternene, grønn og rød.
Jeg omtaler høyintensitetsdioder som gir godt lys, og er små (3mm). De er lette å lodde inn, og det er lett å se polariteten. (hva som er pluss og minus)

På dette bildet vises at spenningen er 12,3V, og at det går 40mA strøm. (0,04Ah) Instrumentet kan stilles inn til en hver type spenning og strøm, og er et must for test av Led-dioder av alle typer.Koblingen viser hvordan motstandene kobles i serie. De har fargeringer som angir størrelsen. Det er bra å lage en liten «krok» på enden av motstandene som fylles med loddetinn.
Da er det lettere å få festet dioden ved sammenkoblingen.
Tips: Når du lodder må loddespissen være helt rein og fortinnet. Sett loddespissen inn fra den ene siden og tilfør tinn fra den andre siden som vist på bildet. 
Motstandstråden vil da varmes opp, og tinnet smelter og trekker inn i «snurren» (se bildet)


 Innebelysning:
Tilslutt vil jeg ta med en Led koblingsrekke med 6 led dioder. På samme måte seriekobles diodene med motstander for å kunne kobles til 12V.
Her brukes en motstand på 100 ohm i serie med en på 180 ohm. Pluss 12V på den røde ledningen. Det er lurt å ha til vane at motstandene alltid kobles til pluss-siden på dioden.
NB! Du må aldri koble 12V rett til dioden. Da brenner den opp. Skulle du tilfeldig koble pluss og minus feil, vil du ikke ødelegge dioden. (når motstanden er tilkoblet) 
Bruk fargede kabler, rød til pluss og sort til minus. Lykke til. Har du spørsmål om dioder så ta kontakt med oss i VMBK. Ris og ros og spørsmål ønskes.


Det er flere måter å finne polariteten på dioden, flat på en side, ulik lengde på de to beina. Setter du motstanden på diodens positive del er det lett å huske polariteten.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home