Modellbåter

Monday, May 04, 2015

Hjemmelagede proppeller.....

Å lage egne propeller i forskjelllige størrelser i messing eller stål er en utfordring. En kan anskaffe mye dyrt verktøy å få flotte propeller, men jeg velger å gå den andre veien. Hva kan jeg klare meg med for å få det til? Du kommer langt med enkelt verktøy, og jeg skal prøve å beskrive dette slik at flere kan lage propellene sine selv. Messing er lettest å arbeide med. Lett å klippe, slipe, gjenge og lodde m.m. Jobber du litt på frihånd, trenger du en drill, flat/rund fil, smergelpapir, blikksaks og en messingplate i den tykkelse du vil at propellbladene skal være. Lag noen papp/papirmaler på hvordan du vil propellbladene skal se ut. Merk disse over på messingplaten ,og klipp dem ut med en god blikksaks. Bladene kan også skjæres ut med en håndsag med metallblad eller en el.vippesag. Legg så alle bladen på hverandre og klem dem fast med en tang, eller sett dem i en liten skrustikke for filing/pussing. Da er de klare for montering. Bosset kan også lages i messing. Bruk drillen og la bosset rotere mens du sliper/filer det ned i rett størrelse. Du kan også lage et spor i bosset med eks. baugfil, slik at det er lettere å montere propellbladene. Borr så hullet til propellakselen. Vil du skru denne på må det gjenges. Propellen kan også limes på akselen, eller helst sølvloddes på.
Gjenger du må det anskaffes en gjengetapp, og skal du gjenge opp akselen må det anskaffes en gjengebakke. Du bør også kjøpe en håndtak som holder bakke og tapp.
Så må at monteres, og her er det flere metoder som kan brukes. Jeg har valgt å lage en jigg hvor propellen monteres inn i. Denn jiggen er laget av «skrot» funnet i kjeller og loft. Ingen krav til styrke, men den må kunne justeres til rett propellstørrelse. Den må også være slik at bladene kan vries til rett vinkel inn mot bosset, og at bosset kan flyttes opp/ned, her laget med 3 stillskruer.
Nå er det klart til sølvlodding som jeg kommer tilbake til i form av bilder og en forklaring.

Lykke til med hjemlaget propell. Kuuuult....


0 Comments:

Post a Comment

<< Home