Modellbåter

Saturday, October 31, 2015

BEC (Battery Eliminator Circuit)


Denne gang dreier seg om BEC (Battery Eliminator Circuit). Nok en forkortelse som for de fleste er GRESKT.
Ikke så rart det, men her skal vi gjøre noe smart. Ombord i våre modellbåter trenger vi støm til en rekke dubeditter. Først å fremst vår mottaker og våre servoer. De trenger eks. 5V. Ved å sette inn en liten uskyldig elektronisk krets som lager 5V av driftspenningen som er eks.12V, og leverer denne til mottakeren, vil vi slippe å sette inn et ekstra batteri. Det er smart å bare ha et batteri å forholde seg til. På bildet ser du to BECer', den ene med kjøling og den andre uten. Du får kjøpt dem av meg. Tegningene viser motorkoblingen med og uten BEC. Se etter når du handler regulator om den har BEC. p.s Spenningen fra en BEC vil holde seg stabil 5V selv om driftsbatteri er litt høyere (rett etter lading), eller lavere når du har kjørt en stund. Dette er avgjørende for at mottakeren/servoene skal virke normalt. 

Tegnforklaring: B-batteri -  R-regulator -  S-servo -  Mo-mottaker -  M-motor -  BEC (Battery Eliminator Circuit)

BEC kretsen er bygget rundt hovedkomponenten 7805, og den gir automatisk ut 5V til mottaker/servoer. Vises på koblingsskjema under.
p.s. 7805 kan du få gratis av meg.

Har du spørsmål så «fyr" av. Jeg har BEC kretser med på neste medlemsmøte. Da kobler vi de opp, og viser virkemåten. Vi sees.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home