Modellbåter

Monday, September 01, 2014

Formstøping..

Å lage kopier av en modellbåt byr på en del utfordringer. Støpeteknisk dvs. støpe for å oppnå en feilfri kopi uten luftbobler på steder med kromming og skarpe kanter. Glassfibermatten kan slippe fra underlaget, noe som resulterer i at feil oppstår. Får du slike feil forplanter de seg til det nye avstøpet. Ved å bruke et fortykkningsmiddel som blandes i polyesteren og sparkles på der hvor glassfibermatten ikke vil legge seg, får men ikke de problemene.
Det er også svært vilktig å få rullet ut luft i avstøpet for å slippe etterarbeid.
Bildene viser skroget klart til støping av en todelt form. Her blir det enkelt å få den ferdige modellen ut av støpeformen. En forskalling på langs gir mulighet for å støpe den ene halvdelen. Den fjernes så, og det støpes mot den nye forskallingen.
Formen til dekket vises på det øverste bilde. Mye detaljer som er vanskelig å kopiere uten småfeil.Så er den første siden støpt med en god brett ut som avstiver skroget. Det støpes med 200 gr.glass. Denne er lettere å støpe med på slike små modeller. Glasset rulles ut med en aluminiumsrull som er rillet. Lufta i glasset presses ut. Nå er det bare å vente til herding er over og slik at forskallingen kan fjernes. Under dette støpet er det lagt et lag med gelcoat, og det er støpt opp en hulkile rundt hele skroget. Dette hindrer støpefeil. Det brukes ca.2% herder.
NB! Bruk hansker og vernebriller og stå i godt ventilert støpeområde. Gjerne ute, men ikke i direkte sollys med høy temperatur. Herdingen kommer for raskt. Når støpet er ferdig kan det godt settes i sola.
Fuktighet og vann er ødleggende for avstøpet under herding.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home