Modellbåter

Monday, December 25, 2006

På denne båten ønsker jeg å kunne løfte av hele dekket. Jeg har limt avstandsklosser på innsiden av skroget som dekket hviler på.
Her er brukt 3 mm meranti finer som tåler fuktighet.
Jeg har så limt inn dekks-staver over hele dekket. Dette vil jeg beskrive seinere i Bloggen.

Saturday, December 23, 2006








  • Modellbåtbyggere elsker kaffe..

Så er artikkelen om pappforskalling ferdig. Det var en grei måte å lage skrog på.
Konklusjon:
Billig, papp er overalt, iseporkuler finnes i gamle sakkosekker, Arabin klister limer supert, lett å fjerne forskallingen, og du får et supert glassfiberskrog.

Henger du med på videre ferd mot ferdigstillelse???
Nå kommer dekket.......

Springet (dekkets krumning i båtens lengderettningen), er avsatt i senter av skroget. Med et vater 90 grader på senterlinjen kan springet settes av på begge sider av skroget. Skroget må da stå i rett posisjon på bordet. Det merkes med en tusch, og det kan skjæres med eks. elektrisk kontursag med fintannet metallblad av god kvalitet. Glassfiber sliter på sagbladene.
Nå har båten den rette deksfasongen, og jeg går i gang med dekket.

Som det fremgår av bildet, ser du hvordan skroget "dukker opp" når forskallingen fjernes. Du kan se papp og iseporkuler (forskallingen)
Denne lar jeg stå en stund på som en avstivning, mens dekket/aksel og motormontering lages. På denne skuta skal hele dekket løftes av, for å lette tilgang til det innvendige i modellen.

Bruk av formvoks......... Jeg omtalte ikke bruk av voks før støping. I dette tilfelle er det strengt tatt ikke nødvendig. Forskallingen som skal fjernes fester ikke så godt at det er noe problem å skrape bort sparkelen. Det er derimot lettere å fjerne forskallingen med et lag voks, eventuelt slippmiddel nede i forma.

Thursday, December 21, 2006



Litt reklame for min favorittklubb Vestfold Modell Båt Klubb.
Du finner den på http://vmbk.no

Tuesday, December 19, 2006

Nå er det meste på plass. Før vi starter påføringen av polyester river vi glassfibermatta slik at overganger blir like tykke i avstøpet. Ellers kan saksa brukes flittig. Jeg bruker 300g matte som er passe til de fleste støpeprosjekter jeg har i gang. Legg et lag matte over hele støpeområdet. Der hvor det bulker rives matta opp og legges ned igjen. Det kan ofte lønne seg å lage mal med et gammelt stoffstykke. Lag da mal for den ene siden, den andre er jo lik bare speilvendt. På denne måten blir det lite skjøter, men det blir mye restebiter igjen. For å spare på krona er det derfor greit å kombninere de to metoder. Tips: Støp ute, lukta kan være avgjørende om du beholder ekteskapet.
Nå kan polyester blandes med herder i isboksen. Blandingsforholdet er ca.1,5% herder. Er det 20 grader kan det godt reduseres til 1%. Denne støpingen kan godt utføres i lavere temperaturer. Det er faktisk å anbefale, da heringen skjer saktere. Når støpingen er avsluttes kan varme fra en ovn eller lampe akselrere herdingen til et godt resultat.
Ved utrulling av polyester så ikke spar på denne. En god gjennomtrekt matte er viktig. La matta trekke et par minutter før utrullingen av luft skjer. Bruk metallrullen og rull fra flere vinkler. Du hører klart endringen i lydbilde ettersom lufta forsvinner. Ikke bland for mye polyester av gangen. Husk å røre inn herderen godt. Rør herderen inn gradvis, først polyester, så herder. Herdingen kan akselrere i blandingen og den kan "gelle". Polyesteren blir ubrukelig og må kastes. Husk også å fjern polyester fra rullen før neste blanding gjøres klar. Du vil da kunne beholde denne i hele støpeperioden. Er det sol i området som du står å støper, må denne ikke komme til på støpeområdene, rull eller støpekar. Dette akselrerer herdingen. Planlegg hele støpeforløpet og vær nøye og ryddig. Det er lett å se ut som en "snømann" når glassfibermatta fester seg til fingre og klær. Ta en pust i bakken og få tilbake oversikten.
Er vi ferdig med det første laget er det bare å sette i gang med neste., men se etter at matte og polyester har kommet inn også der hvor det er trangt. Bruk kosten til å trykke ut luft.
Reingjør utstyret ved støpeslutt. Demonter aluminiumrullen - vask i aceton og sett i lukket boks med aceton. Da dette er det dyreste verktøyet, er reinholdet avgjørende.
Sett til varme hvis lav temp, og la herdingen gå sin gang. Er det støp til overs kan dette lett fjernes med en knekk-kniv før herdingen er gått for langt. Skjær vekk det overflødige.
Ja, dette skremmer deg vel ikke fra å prøve å støpe deg et skrog. Min båt ligger her med jevn fin overflate innvendig etter to lag med 300g matte.



Litt tilbake til hva som trengs av verktøy:
Gjør klar:



  1. En pensel for å komme til vanskelige steder. En malerull-smal til små arbeider-bredere til større arbeider
  2. En tomboks, gjerne tom isboks til å blande polyester/herder
  3. En boks med definert størrelse i desiliter eller liter som polyesteren kan måles opp i
  4. Måleglass til herder eller engangssprøyter i ml.
  5. Polyester/herder
  6. Engangshansker
  7. Aceton
  8. Filler til reinhold
  9. Briller til bruk ved innblanding av herder
  10. Rørepinne
  11. Saks
  12. Aluminiumsrull m/riller til utrulling av luft i glassfibermatte
  13. Glassfibermatte lagret stående på rull
  14. Klær som du ikke er glad i
  15. Bord som er i rett høyde-letter jobben ved pålegging av polyester/glassfibermatte