Modellbåter

Tuesday, August 15, 2006

Jeg har denne gang valgt å støpe i polyester og glassfiber. Dette er en billig og grei måte å få et stabilt , sterkt og holdbart skrog. Å gå inn på alle detaljer som denne støpeprosessen inneholder er omfattende. Etter å ha støpt både i negative og posetive former, og en del avarter av dette, har jeg utviklet erfaringer både posetive og negative.
Selve forarbeidet med herder, polyester, glassfibermatte, verktøy, formvoks, slippmiddel, sliping og polering skal jeg beskrive i detalj seinere.

Nå har vi en negativ form som det skal støpes nede i, og når denne formen /forskalingen fjernes har vi skroget ferdig. Noe etterarbeid må påregnes.


Friday, August 11, 2006



Før vi starter støpingen har jeg et bilde som viser et snitt gjennom skroget. Pappforskallingen øverst, isoporkulene i midten og et tynt lag med sandsparkel fra Jotun.Denne delen av konstruksjonen skal fjernes på enkleste måte, og med denne lette konstruksjonen, er dette ikke noe problem. Dette taes opp i egen Post.Som nevnt sparkles skoget innvendig med eks. Jotun sparkel av den litt grove typen. En gummisparkel er fin til dette bruket. Sparkelen slipes lett etter dette. Sår eller større fordypninger sparkles på nytt. Når du er fornøyd bør den slipede overflaten primes med hvittlim (limvaskes). Limet kan tynnes med litt vann hvis det er for tykt til å pensles. Gi to strøk, og la det tørke mellom hvert strøk.Limvaskingen gjøres for at ikke gass fra polyesterstøpingen skal skade isoporkulene. NB! Limvaskingen må gjøres med vannløslig lim, og du bør sette en støpeprøve som viser at limvaskingen ikke skades ved støpingen.........neste Post starter vi opp med støpingen som skal gi oss verdens fineste skrog.....

Saturday, August 05, 2006



Som jeg tidligere omtalte, er Arabin tapetklister et godt og billig binnemiddel når den blandes til isoporkulene. De finner du i en gammel saccosekk på loftet. Bland tapetklisteret slik at konsistensen blir som avbildet på de to øverste bildene. Følg anvisningen på limet.
Ta en 10 liters bøtte, og bland kuler og lim sammen for hånd til en klissen masse slik du ser på bilde. La det hele stå en 1/2 time å trekke. Nå er fyllmassen klar til bruk.
..............dette var vel ikke så komplisert og ikke så dyrt heller.
Det beste med det hele er at du før eller senere blir kvitt den gamle saccosekken ..................... neste Post: Det nærmer seg støping...


For en sommerdag.
Må gi en liten kommentar til tropesommeren som er over oss, før jeg starter på ny Post om isoporkuler og Arabin klister.
Temperaturen er passert 48 grader i sola på husveggen, og det er varmt. Badevannet i fjorden er på ca. 22 grader pluss. Eneste stedet som er behagelig for øyeblikket.
Tenk om det kunne fortsette slik..............................

Thursday, August 03, 2006


Så er tiden kommet til at forskallingen skal fylles med fyllmassen. Denne består av isoporkuler. For å få en sparkelmasse, blandes det inn tapetklister/sandsparkel. Tapetklister ARABIN ser ut til å være best og billigst. Blandingen kommer jeg inn på i neste Post. Som dere ser av bildet fylles mellomrommet mellom spantene med denne massen. Kulen på bildet nederst brukes til å forme buede flater, eks. innvendig akter på skroget.
Tørketiden er ca 4-5 dager, og konstruksjonen blir meget sterk og lett. Med en pussekloss kan man lett slipe kulene ned der de ligger for høyt. Klossen legges over minst to spanter.
Resultatet etter denne prosessen, ser dere på det øverste bildet. Skrogformen kommer tydelig fram. ........neste Post omtaler ARABIN tapetklister...............




Her er avbildet superverktøyet som skjærer papp uten det minste problem.

Skjærer raskt og nøyaktig, Støver ikke og skjærer fine kurver, Holder seg skarp i lang tid.

Oppe til venstre finner du det du trenger for å lage bladet. Sølvtråd m/belegg, gassbrenner, og toppen på et sagblad, som passer til den sag som brukes. Toppen på bladet sølvloddes til knekk-knivbladet. Denne monteres i sagen som så er klar til bruk.

p.s. Tenk sikkerhet, og følg produsentens sikkerhetsanvisninger ved bruk av sagen.

.......lykke til med papparbeidene.......

Wednesday, August 02, 2006


Etter at spantene er på plass, dekkes mellomrommene med pappstykker som limes inn med smeltelim. Det er ikke nødvendig å være så nøye med tilpassningen, da dette skal være en enkel forskalling. Skroget ligger stabilt.
Det som her er viktig, er å montere pappstykkene ca. 20mm i underkant av spanten. Dette ser du klart av bildet. Pappstykkene skjæres ut med knekk-kniv eller vippesag. I spantebuene kan det enkelt legges inn noen ekstra små pappstykker. Forskallingen skal fjernes etter støpingen, så ikke lag det for komplisert.

På neste Post lager vi elektrisk skjæreverktøy for papp.
Du får 100% snittflate uten støv. Bladet holder i ukevis, og pappen er helt gratis.

ha en fortsatt fin ettersommer......