Modellbåter
Saturday, January 21, 2012
Polyuretan lim
Dette limet er det Casco som lager. Her smøres limet på den ene siden, og så væter du med vann på den andre. Jeg avstiver eks. dekk i glassfiber med tynne furu/granlister som limes med dette fantastiske limet. Limet "koker" opp, dvs. det tetter der hvor du ikke får 100% pasning. Det er avgjørende å ha press på de delene som limes. Limet er best å bruke der hvor ting ikke skal sees eller lakkes. Limrester kan slipes bort når det er tørt.
"Jeg fant jeg fant"
En litt artig historie ble mnd. høydepunkt.
Å kaste avfall er jo noe vi alle gjør. Da er det også vanlig å besøke avfallsanlegget, og hva ligger da rett foran meg der hvor jeg skulle kaste mitt avfall? Jo et istykkerslått stabbur, litt råttent og i dårlig forfatting.
Vel som den skrotnisse jeg er, fant jeg bitene. Bildene viser at med litt innsats, ble det et riktig fint stabbur som nå pryder vår veranda.
Rekkverk og stiger
Å lodde messing er en utfordring. Ved bruk av rett tykkelse på loddetinnet og rett loddebolt/rett temperatur på spissen, rett spiss/ikke for tynn samt loddevann, går det forholdsvis greit. Det som er viktig er at loddetinnet flyter ut over loddestedet uten å klumpe seg. Å lage en jigg som holder messingtrådene på plass er et must. Se bildet. Jeg bruker nåler og en styroformplate som underlag.
Lykke til.
Slepebåt.
Her bygger jeg en liten enkel slepebåt. Denne gang bygges den i materialer som tåler vann, mengder med vann. Det bygges slik at regnvann skal dreneres vekk, og ikke trenge ned i skroget.
Skrog og overbygg er laget i glassfiber/polyester. Jeg har støpt egne glassfiberplater på glass som skjæres ut etter pappmaler. Grunnmursplater av styroform er også et materiale som tåler vann. Skorsteinene og dører m.m. ser du i rosa farge. Her må det brukes epoxy når det limes, da lim med løsningsmiddel tærer opp materialet.
Styroform grunnes med epoxy før det lakkes med farge.